Tak a jsem neskutečně spokojená,že to konečně umím. Poté co jsem měla od maminky vštěpeno,že se obyčejné piškoty slepují zakysanou smetanou byl pro mně vzhled originálního receptu tak trochu šok. Výsledek byl ovšem výborný! Posílám dál a doporučuji i pár mých fint... ;-)
Indredience:
(Pro začátek podotknu,že originál se dělá se sýrem mascarpone,chuť je ale totožná s pomazánkovým máslem. Jedniné co tyto dvě ingredience nemají společného je cena :-))
2 balení cukrářských piškotů (Těch dlouhých s cukrem na povrchu)
Kakao (Hořké,ne instantní!)
4 vejce
Instantní káva
Cukr krystal
4 kelímky pomazankového másla (A když chcete být do puntíku tradiční,klidně si kupte to mascarpone)
Vodka nebo rum co kdo má radši
Postup:
Do široké misky nalijeme uvařenou vodu a dáme do ní dvě polévkové lžíce kávy aby byla dost silná a dala dezertu příslušné aroma. Poté do kávy přidáme zhruba 6 polévkových lžíc alkoholu. Tuto směs promícháme a odstavíme vychladnout. Mezitím do misky oddělíme žloutky od bílků. (Italové si recept dělí na dvě části. S bílkem a bez. Tentokrát si to vyzkoušíme bez bílku aby nám celý zákusek lépe držel,pokud ale budete chtít polovinu z získaných bílků můžete do krému našlehat.) Žloutky ušleháme s 6 velkými lžícemi cukru až bude směs bílá. do směsi přidáme pomazánkové máslo. Ušleháme krém. Popřípadě si jej později dochutíme. Rozbalíme si piškoty a velmi rychlými pohyby je namočíme do kávy. Nesmíme je tam nechat moc dlouo aby se nám v dlani nerozpadly. Ukládáme je na dno formy (Nejlépe plastové) a co nejblíž sebe. Až pokryjeme celé dno piškoty ještě zatlačíme na boky. Piškoty by už mělý být hodně nasáklé,tak mohou vytvořit ještě spoustu místa. Vyplníme piškoty prázdná místa a na povrch rozetřeme vrsvu krému. Uhladíme povrch a posypeme jej kakaem co nejvíc rovnoměrně. Celý postup znovu opakujeme. Piškoty musíme ale pokaždé ukládat jinak aby se nám tiramisu nerozpadlo. Celou práci ukončíme vrstvou krému a necháme v lednici minimálně 12 hodin. (Dost důležité,já nevydržela a špatně se to jedlo) Těsně před servírováním posypeme kakaem.
RE: Recept na tradiční tiramisu | jana* | 10. 12. 2010 - 21:10 |